Project >

Jean Coutu Pharmacy, Montreal

Our mandate was to renovate and uplift the chain’s flagship store located on the busy and tourist-driven St-Catherine’s street in downtown Montreal. The decor and furnishings were outdated and the historic building required serious renovations.

The challenges

The challenge was to make the most of the rich heritage of the building while finding clever solutions to the architectural limitations that the aged structure imposed. The site layout was designed to provide for maximal traffic flow through the pharmacy and the harmonious integration of a structural wall with the new decor. When architectural constraints prevented the creation of a fully-open main floor, Chagall Design suggested using a second floor to meet the “openness” objective. It also served to differentiate the two distinct shopping zones (the ground floor being more tourist-driven with an experiential cosmetics counter, and the second floor housing the prescription counter and serving as a gateway to the usual products and services).

The results

Despite the constraints and specific parameters that were imposed, Chagall Design managed to update the look and renew the image of the cosmetics area, due to the quality of our aesthetic and functional custom furniture. The end result was a huge success and was recognized at the International Property Awards Competition, where Chagall Design took home the award for the BEST INTERNATIONAL RETAIL INTERIOR 2011.